Rizsrakéta vezetés

Nem gyárt többé dízelt a Honda

A japán gyártó visszafogja dízelüzemű autóinak értékesítését Európában, helyette zöld technológiai váltással igyekszik áttérni a hibrid, illetve elektromos meghajtásra.

2021-re nem lesz dízel modell a Honda európai termékpalettáján, nyilatkozta Dave Hodgetts, a vállalat legnagyobb európai piacáért, az Egyesült Királyságért felelős ügyvezető igazgatója. A gyártó a dízellel hajtott típusok helyett új modelleket fog kínálni legalább egy elektromos verzióval.

A japán autógyártó terve az, hogy 2025-re az Európában értékesített járművek kétharmadát elektromos modellek tegyék ki. Az új CR-V kompakt lesz az első olyan Honda, ami már nem kapja meg a hagyományos, dízel hajtásláncot. Jövő év márciusától 1,5 literes turbófeltöltős benzinmotorral szerelve, benzin-elektromos hibridként értékesítik.

Jelenleg a Honda dízelmotorral árulja a Civic kompaktot és a HR-V mini SUV-t is. 2020-ra ezek helyébe lép a HR-V és a Jazz, amelyek a Honda i-MMD (Intelligent Multi-Mode Drive) hibrid rendszerével lesznek felszerelve. A Civic esetében plug-in hibrid verzió érkezése sem kizárt, igaz, ez egyelőre még jogszabályoktól függ.

A japán gyártó annak ellenére igyekszik végigvinni zöld váltását, hogy a közelmúltban csökkentették a plug-in hibridek vásárlási támogatásait az Egyesült Királyságban, amely jelenleg a plug-in gépkocsik egyik legnagyobb európai piaca.

Ami a teljesen elektromos hajtást illeti, a Honda bejelentése szerint 2019-ben az Urban EV koncepció alapján elindítja az első ilyen technológiával ellátott autóját. Ezt a 2017-es genfi autókiállításon jelentették be.

Forrás: https://autopro.hu/gyartok/Nem-gyart-tobbe-dizelt-a-Honda/28642/