Rizsrakéta vezetés

HONDA CIVIC TYPE-R GT 2018 – VÉGZETES VONZERŐ

Valami számunkra is rejtélyes oknál fogva ez a Honda Civic Type R teszt április eleje óta a „fiók mélyén” porosodott. Ám ettől még mit sem veszített az aktualitásából, ezért fogadják szeretettel!

Még meg sem száradt a tinta a kölcsönadási szerződésen, midőn a budai Árpád fejedelem útján, a dugóban ücsörögve, dudaszó ütötte meg a fülem. Mivel nem csináltam semmit, az ártatlanok leplezetlen kíváncsiságával tekertem körbe a nyakam, mi történt már megint, s látom, hogy a szomszéd kocsiban ülő srác lelkesen mutatja felém a felfelé álló hüvelykujját. Aztán már nyitott ablakok mellett röviden megtárgyaltuk, hogy milyen is az új Civic Type R, s habár három kilométer után nem lehetett túl kompetens a véleményem, nem vonta kétségbe azt, hogy „állat, nagyon állat!” Itt akár véget is érhetne a teszt, a lényeget már úgyis elmondtam: mindenki imádja a Type R-t, az olyanok is, akik egyébként nagy ívben tesznek az autókra; a tudása pedig… lásd két sorral feljebb! De azért nyugi, van folytatás!
Egyrészt, mert tényleg nem egyedi eset volt, van még hasonló „történetem” elég, másrészt meg baromi igazságtalan volna, ha a japán hot hatch-ről csak ennyit írnék. Szóval, kezdjük a legelején! Valamikor tavaly novemberben merült fel a Civic Type R tesztelési lehetősége. Csakhogy akkor úgy véltem, hogy a 320 lóerő és a téli Bakony nem a legideálisabb kombináció, akkor sem, ha a globális felmelegedés miatt egyre kevesebb hóval találkozunk. Ezért azt beszéltük meg a Honda piárosával, hogy ha március végén, áprilisban is lesz tesztautó, megyek érte. Volt, mentem…
S alig néhány kilométerrel később már idegenek „szólítgattak le” az utcán. (Kár, hogy mindig férfiak…) Ekkorra már menthetetlen rajongója voltam a Type R-nek. Sőt, valójában akkor elvesztem, mikor megláttam a Rally Red színű tesztautót, miközben rám várt a kereskedés előtt. Az első indítás pedig, ahogy később mindegyik, igazi élmény volt. Igen, az ilyen autókért érdemes dolgozni, én meg kihagytam volna egy kis hó miatt. És most nézzék meg a képeket!
hondacivictyper2018cEgyelőre azonban ott tartottam, hogy az első pillanattól imádtam! Leginkább azt az ordenárén nagy hátsó szárnyát! Ma már ritkán látni ekkora darabot, mintha egyenesen Wataru Kato garázsából került volna elő. Amúgy is, a speciális légbeömlőkkel és karbonból készült spoilerek által uralt, aerodinamikai szempontból tökéletes karosszéria stílusa láttán Liberty Walk főnöke is elismerően csettintene. Persze, közel sem annyira radikális, mint egy LB Performance-gép, de mégiscsak egy gyári modellről beszélünk. Annak mondjuk durva! Ráadásul minden szögből, perspektívából más és más arcát mutatja a Type R, ami közös bennük, hogy mindenhonnan vadnak látszik. Méghozzá nagyon! Hasonlóan „gyilkos” részlet a középen kivezetett kipufogóvég-trió, főleg miután megszólalnak! Minden motorindítást ünneppé varázsolnak, amit pedig menet közben művelnek… arra nincs jó szó, azt hallani kell! Igaz, Comfort módban viszonylag visszafogottan muzsikálnak, Sport és +R üzemben viszont kimutatják a foguk fehérjét. És kikezelhetetlen függőséget okoznak.
hondacivictyper2018vAhogy a fejtámlával egybeépített, piros-fekete pilótaülés és a könnyűfémből készült kerek váltógomb is. Utóbbi ugyan menthetetlenül átvette a környezeti hatásokat, s a hőmérsékleti skála két szélső értékével sokkolt, azért markoltam hidegen és tűzforrón egyaránt. A meredek oldalpárnákkal körbebástyázott, beton-szilárd tartást adó, sportosan mély pozíciójú ülés pedig mágnesként viselkedett: „ő” volt a piros, én meg a kék oldal, vagy fordítva – az eredmény szempontjából tökmindegy. A lényeg, hogy beleragadtam, mint rágó a cipőtalpba, s nem is lehetett kipiszkálni belőle… utoljára ilyen a kis Abarthban fordult elő velem.
hondacivictyper2018tTermészetesen a Civic Type R-ből sem maradhattak ki az olyan szokásos sportos kiegészítők, mint a lapított aljú volán, az alumíniumból készült pedálok, valamint a műszerfalat díszítő piros díszöltések és betétek. Ha nincsenek, az sem érdekelt volna, különösen a motor beindítása után. Körülbelül ilyen szerepet játszott a navigáció is, az Android Auto meg a hi-fi, tették a dolgukat, éppúgy, mint az alapváltozatban, és ennyi. Valljuk be, nem miattuk vennénk Type R-t. Bár a köridőket és G-erőket megjelenítő műszerfal lehet, hogy valakit felizgat…

Különben a köridőket tekintve is nagyon jól áll a Civic Type R, miként ezt nálam jóval rátermettebb pilóták – köztük Jenson Button – bizonyították. Mondjuk őket biztosan nem idegesítették állandóan a közúti táblákat felismerő rendszer felvillanó jelzései, hogy már megint túl gyors a tempó… illetve valószínűleg nekik nem havazott, mikor a Hungaroringen vagy Spa Francorchampsban csapatták.
hondacivictyper2018dzMert mi sem „természetesebb” annál, hogy március végén, mialatt a Civic Type R-t teszteltem, esett a hó. Jó, nem akkora mennyiség, hogy átüljek egy másik autóba, de akkor is! A Kőszegi-hegységben például, ahol fotóztam, a kutya sem foglalkozott az utak megtisztításával, ám ez sem akadályozta meg a mercedeses-kollégát abban, hogy kedélyesen elcsevegjen velem a japán hot-hatchről. Először azt hittem, hogy beszól, mert elálltam az útját, de nagyot tévedtem, pusztán a Type R érdekelte.
hondacivictyper2018jSzerencsém volt, hogy a tesztautót téli gumival kaptam, s a helyenként, a jeges szerpentinen a menetdinamikai kapcsoló Comfort állását is áldottam. Ebben az üzemmódban nemcsak az autó reakció finomabbak, mint a többiben, hanem a 2 literes turbómotor üzemanyag-fogyasztása is kedvezőbb. Már ha valakit ez érdekel a Type R esetében! Mindenesetre a Civic Type R tud viselkedni egészen „emberi” módon is, ha valakinek éppen olyanja van, és ilyenkor is elég dinamikus a Honda.
hondacivictyper2018qViszont az alapbeállításnak tekinthető Sport mód sokkal többet visszaad az autó valódi karakteréből. A Type R agya szabadjára engedi a VTEC TURBO motor ménesét, valamint „felszabadítja” a sofőr adrenalin-termelését. Mintha az élete múlna rajta… a 320 lóerő és 400 Nm mellé ráadásul hátborzongató hang, precízen kapcsolható, visszaváltásokkor gázfröccsöt adó hatfokozatú váltó, és bolondbiztos futómű társul. Minek következtében, ahogy szabaddá válik az út, elhárulnak az akadályok az autó elöl, muszáj nyomni neki, kitaposni a szemét… S noha a négyhengeres erőforrás már egészen alacsony, 2500-as fordulatszám mellett leadja a legnagyobb nyomatékát, attól még imád pörögni, és bír is. Egészen a 7200-as határig. Vagyis a régi Honda-rajongók is garantáltan szeretni fogják. Gyári adatok szerint 5,7 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100 km/h-ra, s akár 272 km/h-val is képes repeszteni. Utóbbit nem próbáltam, de a Civic Type R által kínált élmény enélkül is rabul ejtett. Ehhez nyilván a megingathatatlan, dupla függőcsapszeges első, valamint a független, többlengőkaros hátsó futómű-konstrukció, meg a változó áttételű elektromos szervokormány is hozzájárul, minden kanyar, minden forduló élvezet általuk. És miként az elsőkerekes Type R futóműve nem ismeri az alulkormányozottság fogalmát, úgy a Brembo fékek sem a fáradást. Ha pedig elég bátor és profi vagy, kapcsold a +R módot. Ekkor még élesebb, még keményebb viselkedés jellemzi a Hondát, nyomás a versenypályára, csak bírj vele lépést tartani…
hondacivictyper2018sEnnyi! Illetve feltétlen kellene még szólni a fogyasztásról, a biztonsági és vezetőtámogató rendszerek sokaságáról, és a piszkos anyagiakról. Nekem sikerült éppen 10 liter alatt tartani az átlagot, de ez erősen önmérséklet kérdése. A fejlett asszisztensrendszereket viszont nem sorolom, mindenki nézzen utána a Honda weboldalán. Végül az ár: 12.649.000 forinttól vihető haza a Civic Type R GT. Na, most már tényleg viszlát!

Forrás: https://www.autosvilag.com/18-slider/2730-honda-civic-type-r-gt-2018.html